www.ecclesiadei.nl
Introibo ad Altare Dei
Hoofdpagina | Tridentijnse Liturgie | Documenten | Bedevaarten | Links | Contact 
 www.ecclesiadei.nl / documenten / Notre-Dame de Chrétienté 1"

Pinksterbedevaart
van Notre-Dame van Parijs naar Notre-Dame van Chartres

Tijdens het Pinksterweekend lopen jaarlijks circa 10 duizend pelgrims gedurende drie dagen de aloude, circa 105 km lange pelgrimsroute van de Notre-Dame van Parijs naar de Notre-Dame van Chartres. Een bedevaart die sinds 1982 georganiseerd wordt door ‘Notre-Dame de Chrétienté’.
Naast de vele pelgrims uit alle hoeken van Frankrijk, lopen ook vele pelgrims mee uit alle delen van de wereld. Niet alleen pelgrims uit het Europese continent, maar ook uit Amerika, Australië, Rusland en in 2012 zelfs een delegatie van pelgrims uit het Midden Oosten.

Onder de duizenden pelgrims loopt al vele jaren ook een kleine afvaardiging uit Nederland, drie dagen door de velden van Parijs naar Chartres. Met regelmaat hebben pelgrims in hun enthousiasme over deze bedevaart gerapporteerd. Rapportages, die door hun uitstraling belangstelling in het Nederlands taalgebied zou moeten aanwakkeren. Het verslag van de bedevaart Pinksteren 2010

De Bedevaart wordt elk jaar onder een ander thema gelopen. Zo stond de bedevaart tijdens de genoemde rapportage van 2010 onder het thema “de Kerk is onze Moeder”. De thema’s van de afzonderlijke drie dagen zijn vervolgens hiervan afgeleid, te weten:“de Kerk is onze Moeder, zij onderricht ons, onder de patronage van de H. apostel Petrus”, “de Kerk is onze Moeder, ze heiligt ons, onder de patronage van de H. pastoor van Ars” en “de Kerk is onze Moeder, Zij leidt ons, onder de patronage van H. Pius X”. Evenzo staat elke dag onder de patronage van een Heilige.

Het lopen van deze bedetocht is niet zomaar een gezellige wandeling, waarbij al keuvelend richting het einddoel wordt gelopen. Integendeel, tijdens de Bedetocht wordt gebeden, gezongen en gemediteerd. Naast de vanzelfsprekende onderlinge gesprekken, waarin o.a. ervaringen wordt uitgewisseld is er alle gelegenheid tot een zwijgend en contemplatief lopen, gesprekken met priester(s) en vooral ook voor het uitspreken van de Biecht.

Ten behoeve van het mediteren is van te voren een schema opgesteld. Naast een meditatie die betrekking heeft op de patroonheilige van de dag zijn daar ook drie korte meditaties in de ochtend en drie in de middag. Meditaties die teruggrijpen op de thema’s van de dag.

Hieronder zijn als voorbeeld enige korte meditaties uit 2010 weergegeven. Wij hopen dat hiermee niet alleen uw belangstelling wordt opgewekt, maar dat daarop ook daadwerkelijk de volgende stap zal worden genomen. Tot ziens in Chartres!

Hieronder volgen een aantal korte meditaties opgesteld voor bedevaart van 2010:

 1. De Kerk werd geboren op het Kruis. Onze pelgrimage is in de geest van Calvarië.
 2. Presentatie van de pelgrimage
 3. Presentatie van de Sacraliteit van de H.Mis
 4. De Kerk, het Mystiek Lichaam van Christus
 5. “Gaat en onderwijs alle volkeren …” (Mt 28, 19)
 6. “De Waarheid geleerd door de Kerk kan alleen worden ontvangen door een hart dat puur, nederig en trouw is” (Fr Emmanuel)
 7. De Kerk is Eén, Heilig, Katholiek en Apostolisch
 8. De schoonheid van de Kerk
 9. Hoe de Kerk heiligt
 10. Buiten de Kerk geen Heil
 11. Onze Vrouwe “Mater Ecclesiae”
 12. Sint Pius X
 13. “Hij die U hoort, hoort Mij” (Lucas 10, 16)
 14. De Kerk en de wereld
 15. Onze moeilijkheden met plicht, moed en respect